PDF Afdrukken E-mail

RESOLUTIE VOOR DEMOCRATIE EN PERSVRIJHEID IN TURKIJE GESTEMD

In het Vlaams parlement werd op woensdag 15 maart 2017 een resolutie gestemd van onder meer Johan Verstreken ter ondersteuning van de democratie en persvrijheid in Turkije. Turkije is al meer dan dertig jaar kandidaat-lid van de Europese Unie, maar de onderhandelingen om Turkije lid te maken vlotten niet. Op 15 juli 2016 vond een staatsgreep plaats tegen president Erdogan. De staatsgreep luidde een periode van protest in waarbij meer dan 1400 mensen gewond werden en 300 mensen stierven. President Erdogan maakte van de staatsgreep niet alleen gebruik om de (vermeende) coupplegers, waaronder Fethullah Gulen, aan te pakken, maar voerde een zuivering door van zoveel mogelijk gulenisten in de publieke en private sector. Tienduizenden ambtenaren werden ontslagen of op non-actief gezet. Zowel in overheidsinstellingen als in private bedrijven werden 100.000 mensen ontslagen. Onder hen leerkrachten, rechters, politieagenten, militairen, gouverneurs en medewerkers van allerlei Turkse ministeries. Daarnaast werden de vergunningen van 24 radio- en televisiestations ingetrokken, en werd er voor bijna 4 miljard euro aan vastgoed in beslag genomen. Maar liefst 75% van alle Turkse posten in de verschillende NAVO-basissen werd geschrapt.

Naast vermeende aanhangers van Gulen worden ook pro-Koerdische journalisten, politici en academici geviseerd. Het geweld in het zuidoosten van Turkije is de voorbije maanden op grote schaal geëscaleerd.
Wat er zal gebeuren met iedereen die gearresteerd werd, is nog maar de vraag. Dat de Turkse regering bezig is met een wetsvoorstel voor de herinvoering van de doodstraf belooft ook weinig goeds. Dit alles suggereert dat de regering- Erdogan zich in sneltempo ontdoet van elke kritische stem in het land, en probeert de oppositie monddood te maken onder het mom van gebrek aan burgerzin en patriottisme. Het Turkse regime gaat hierbij een weg op waarbij de democratie en de rechtsstaat steeds meer onder druk komen te staan.
Met de resolutie willen de indieners dat de Vlaamse regering op Europees vlak een tijdelijke bevriezing bepleit van de toetredingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije, en deze stop te zetten indien de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd. Daarnaast willen de indieners dat de middelen voorzien voor Turkije voor pre-toetredingshulp tot de EU geschrapt worden, en deze middelen aan te wenden om het Turkse middenveld en ngo'€™s te ondersteunen. "€œEen land dat de mensenrechten en democratie met de voeten treedt, hoort niet thuis in de Europese Unie"€, aldus Johan Verstreken.