PDF Afdrukken E-mail

HERDENKING SLACHTOFFERS TRANSFOBE MOORDEN

Onderstaand persbericht toont aan de resolutie betreffende de algemene maatschappelijke aanvaarding en gelijkschakeling van transgenders, die Johan Verstreken in het Vlaams Parlement indiende tijdens de vorige legislatuur, meer dan noodzakelijk is.

Transgender Day of Remembrance (20 november) is de dag waarop men wereldwijd stilstaat bij de slachtoffers van transfoob geweld. TGEU - de Europese Transgenderorganisatie - meldt dat er het afgelopen jaar 295 transgenders vermoord werden omwille van hun genderidentiteit (hoe je je voelt) of genderexpressie (hoe je je uit). Vlaamse transgenderkoepel çavaria zet de strijd tegen transfobie voort.
Wereldwijd werden er het afgelopen jaar 295 transfobe moorden geregistreerd. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Bij het merendeel van de moorden wordt het transfoob motief immers niet geregistreerd. Doordat transgenders zich vaker in sociaal kwetsbare posities bevinden, zijn ze vaker het slachtoffer van geweld en sociaal geïsoleerd.
In België registreerde TGEU het afgelopen jaar geen transfobe moorden. Transfoob geweld blijft echter een probleem. “Het is heel belangrijk om transfobie te melden,” zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “anders blijft het probleem onzichtbaar. In het kader van het interfederaal actieplan tegen holebi- en transfobie is er samenwerking met politie en justitie zodat slachtoffers op een goeie manier worden onthaald en begeleid.”
Çavaria blijft ook sensibiliseren rond genderidentiteit en genderexpressie om vooroordelen en transfobie te bestrijden. “Er moet openheid zijn om te praten over genderidentiteit en genderexpressie. Anders drijf je mensen in isolement waardoor ze nog kwetsbaarder worden”, legt Borghs uit.
Om het onderwerp bespreekbaar te maken op school brengt çavaria binnenkort de brochure Trans*@school uit. “Steeds meer transgender jongeren komen op school uit de kast. De brochure Trans*@school geeft scholen de nodige info en tips over hoe ze de leerling kunnen ondersteunen”, zegt Borghs.
Çavaria maakt zich sterk dat het de goede kant opgaat in België. “Er is steeds meer aandacht voor transgenders in de media, minister Geens en staatssecretaris Sleurs zijn de wet op transseksualiteit aan het aanpassen, minister Vandeurzen wil specifiek inzetten op het welzijn van transgenders, “somt Borghs op, “er zit dus beweging in de zaak.”
________________________________________
Woordvoerder çavaria: Jeroen Borghs - Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. - 0475431641

 

Gemeenteraadsverkiezingen

Banner

Provincieraadsverkiezingen

Banner