PDF Afdrukken E-mail

AANDACHT VOOR OUDEREN IN PREVENTIECAMPAGNE TEGEN SOA'S

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Verstreken mogen we de doelgroep van 50-plussers niet vergeten in de strijd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Hij kwam hierover tussen in het vragenuurtje in het Vlaams parlement. Volgens een onderzoek van condoomfabrikant Durex kent 90 % van de Vlamingen onvoldoende over soa'€™s.

Meestal wordt gefocust op studenten en jongeren tussen 15 en 35 jaar maar ook 50-plussers zijn onvoldoende geinformeerd over geslachtsziektes. €œHet aantal soa'€™s stijgt dramatisch en het aantal 50-plussers met een soa verdubbelde de afgelopen 10 jaar door een hogere levensverwachting, omdat ouderen zichzelf niet zien als een doelgroep van de €˜veilig vrijen€™-campagne en omdat ze meer vatbaar zijn voor infecties door een zwakkere gezondheidstoestand. De symptomen worden ook niet altijd herkend. Er is ook een groter stigma op seksueel gedrag waardoor ze zich minder vaak laten testen.
Ze hebben vaak ook een minder grote kennis van soa'€™s,€ aldus Johan Verstreken. Hij vraagt de minister dan om preventiecampagnes te voeren naar die doelgroep.

26.10.2016