PDF Afdrukken E-mail

PROMOTIE VOOR VLAAMSE WIJNEN

De Belgische wijnsector is in volle opmars. Vorig jaar werd spectaculair meer wijn gemaakt in Belgie, namelijk 1,03 miljoen liter wijn tegenover 615.000 liter wijn in 2014. In 2014 hadden we 175 hectare wijndruiven, in 2015 steeg dit tot 235 hectare. Zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Economie en het departement Landbouw en Visserij. Volgens experts zal de wijnproductie nog stijgen omdat fruitboeren die voorheen appelen en peren kweekten maar te veel schade ondervonden door de Russische boycot, overgeschakeld zijn op druiven.

 

"De opmars vertaalt zich echter nog niet in een gecoordineerd promotiebeleid"€, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Verstreken.
Hij vernam van minister Schauvliege dat het Steunpunt Streekproducten van VLAM op 28 april 2016 een Belgisch promotiedossier heeft ingediend bij de Europese Unie. Via dit project zullen 10 deelnemende producentenverenigingen met producten waaraan een erkende benaming werd toegekend, de kwaliteitsgaranties illustreren aan de hand van promotiefilmpjes.

De vzw Belgische wijnbouwers is een van deze producentenverenigingen.
De 5 Vlaamse wijnen met een beschermde benaming die daarbij aan bod zullen komen zijn:
- Hagelandse wijn (BOB)
- Haspengouwse wijn (BOB)
- Heuvellandse wijn (BOB)
- Vlaamse mousserende kwaliteitswijn (BOB)
- Vlaamse landwijn (BGA)