PDF Afdrukken E-mail

GEEF AANGEPAST REISADVIES VOOR LANDEN WAAR HOMORECHTEN NIET GEWAARBORGD ZIJN

Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Verstreken wil betere bescherming van holebi'€™s en transgenders in het buitenland. In heel wat Afrikaanse landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar, en worden toeristen en expats geviseerd, zonder dat ze aanstootgevend gedrag vertonen. "€œSoms is een vermoeden van homoseksualiteit al voldoende om toeristen en expats te bedreigen of het land uit te jagen"€, aldus Johan Verstreken. Hij vraagt dan ook dat de FOD Buitenlandse Zaken haar reisadvies aanpast voor landen waar de rechten van holebi'€™s en transgenders niet gewaarborgd zijn.

Wereldwijd zijn er nog zes landen waar de doodstraf op holebi'€™s effectief wordt uitgevoerd. Het gaat om Iran, Saoudi-Arabie, Irak, Jemen, Mauritanie en Soedan. Daarnaast zijn
er nog eens 75 landen waar holebi'€™s langdurig en soms levenslange gevangenisstraffen krijgen. In Afrika zijn er amper landen waar homorechten zijn gewaarborgd. Hoewel er in Turkije traditioneel een vorm van acceptatie bestaat ten aanzien van holebi'€™s, hebben zij in het Midden-Oosten enkel in Israel de facto gelijke rechten.

"œDe FOD Buitenlandse Zaken, die reisadviezen met betrekking tot bepaalde landen op haar
website opneemt, geeft deze informatie niet weer. Nochtans valt het meermaals voor dat toeristen en expats moeten vluchten uit Afrikaanse landen omdat ze met de dood bedreigd worden, of achternagezeten worden en zich opgejaagd wild voelen. Het is voor die mensen zeer drastisch dat ze moeten vluchten wegens hun geaardheid, zonder dat ze aanstootgevend gedrag tonen,"€ aldus Johan Verstreken. Hij wil ook dat toeristen en expats die met de dood worden bedreigd, bescherming krijgen van de dienst Buitenlandse Zaken. Minister Bourgeois, bevoegd voor het Vlaamse luik van het Buitenlands beleid, is alvast bereid om zijn federale minister Reynders aan te spreken om het reisadvies voor homoseksuelen en transgenders aan te passen.