PDF Afdrukken E-mail

GEHANDICAPTENBELEID NMBS VOOR VEBETERING VATBAAR

Vandaag ondervroeg CD&V-senator Johan Verstreken tijdens de commissie sociale aangelegenheden de staatssecretaris voor sociale zaken, gezinnen en personen met een handicap Courard over het taalgebruik van de NMBS.

Rolstoelgebruikers of personen die moeten reizen met hulp van een persoon of hond kunnen via de NMBS een “kaart kosteloze begeleider” aanvragen zodat degene die hen vergezelt niet hoeft te betalen. Op het aanvraagformulier voor deze kaart lezen we dat personen met een handicap “met de rolstoel in het bagagerijtuig of op de platformen van de reizigerstreinen plaatsnemen”. Dit taalgebruik, met name het feit dat de persoon met een handicap in het bagagerijtuig moeten reizen, stoot de betrokkenen tegen de borst. Bovendien beantwoordt het ook niet meer aan de realiteit in bepaalde modernere treinstellen.

“Ik weet dat het hier over een bevoegdheid gaat die staatssecretaris Courard deelt met minister Labille”, zegt Johan Verstreken, “maar toch vind ik het jammer dat de staatssecretaris zich zo op de achtergrond houdt in deze discussie en de verantwoordelijkheid naar zijn collega in de regering en de NMBS zelf doorschuift.” Johan Verstreken, zelf actief als voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie en voormalig schepen voor personen met een handicap in Oostende, is in ieder geval vastbesloten om verder te ijveren voor respect voor mensen met een handicap.